De recepten van Bits+Bites verhuizen naar Plantproef. Waarom? Lees hier meer over de toekomst van Bits+Bites.
5x Plantaardige Hollandse Pot

Veel vegetarische en veganistische recepten vinden hun oorsprong in landen met een warmer klimaat. Vaak, en vooral met warmer weer, kan ik daar in volle teugen van te genieten, maar in de herfst en winter smaakt een bord Hollandse pot toch ook wel weer erg goed. Daar wordt vaak wel een rookworst, spekjes of gehaktbal bij verwacht, maar dat is helemaal niet nodig om typisch Nederlandse gerechten in de smaak te laten vallen.

Daarom heb ik een aantal plantaardige Nederlandse recepten verzameld die allemaal de moeite waard zijn. Daarbij nog wel een tip voor alle recepten met aardappelpuree: stamp er bonen (afgespoeld en uitgelekt uit pot of blik) doorheen. Je voegt op deze manier extra eiwitten toe aan het gerecht en de puree wordt extra smeuïg (pas wel eventueel de hoeveelheid melk aan). Het heeft geen nadelige invloed op de smaak.

1. Boerenkool

Boerenkool is een echte wintergroente, en nu het heeft gevroren is het extra lekker! Boerenkool is een van de meest gezonde groenten, en is typisch Nederlands. Het wordt in veel recepten uit verschillende keukens gebruikt, zoals bijvoorbeeld in dit recept van Ottolenghi. Toch is het ook als stamppot heel erg lekker, zelfs zonder worst en spekjes (maar wel met augurk).

Een lekker basisrecept voor vegan boerenkoolstamppot vind je bij De Groene Meisjes. Het recept op Vegarecepten is niet veel meer werk, terwijl een gebakken ui en de optionele champignons wel veel extra smaak geven aan de boerenkool.

2. Zuurkool

Net als boerenkool is zuurkool erg veelzijdig en omdat het gefermenteerd is ook nog eens extra gezond. Ik eet het zelf graag als simpele stamppot met vegan shoarma, maar dat laatste is natuurlijk niet erg Nederlands (wel het proberen waard).

Een alternatief wat dichterbij de Nederlandse keuken blijft is deze ovenschotel, wat een combinatie is van zuurkool met hete bliksem. Met maar 7 ingrediënten blijft de boodschappenlijst lekker klein. Terwijl veel recepten vega(n) gehakt gebruiken, worden hier linzen en walnoten gebruikt als vleesvervanger.

Heb je wat meer tijd? Saudalicious heeft een ovenschotel met zuurkool en zoete aardappel. De ingrediëntenlijst is wat langer en het is wat meer werk, maar je krijgt er wel een super lekkere ovenschotel voor terug.

3. Spruitjes

Spruitjes zijn op zichzelf al heel lekker en hebben helemaal niet zoveel nodig. Ik eet ze nauwelijks gekookt, maar vaker gesmoord, gewokt of uit de oven.

Een kijkje in de vegan keuken heeft een lekker makkelijk gerecht, en door geheel even in de oven te zetten krijgt de aardappelpuree een knapperig laagje. Maak het eventueel af met een laagje paneermeel, om het nog knapperiger te maken.

4. Andijvie

Andijvie is meer een zomergroente en is nu alleen uit de kas verkrijgbaar. Januari is dus niet helemaal het geschikte seizoen voor andijviestamppot. Aan de andere kant: alvast vooruitkijken naar het voorjaar en de zomer kan nooit kwaad.

Deze andijviestamppot van VeganChallenge staat bij ons regelmatig op tafel. In plaats van gewone aardappels gebruik je zoete aardappels, en door de zongedroogde tomaatjes en walnoten geef je zowel smaak als een bite aan de stamppot.

5. Hachee

Zoals ik al eens aangaf, vind ik het nog wel eens lastig een goed alternatief voor stoofpot te vinden. Hachee valt daar voor mij ook onder. Hachee is heerlijk op een koude winterdag, het liefst bij een bord hutspot.

Wat eet je dan wel heeft een hachee op basis van TVP, of Textured Vegetable Protein. In Nederland is dat te koop onder de namen soja stukjes of sojabrokken. Deze zijn onder andere te koop bij de toko en natuurvoedingswinkels, maar inmiddels ook bij de wat grotere supermarkt. Ze nemen veel smaak op, bevatten veel eiwitten en zijn goed betaalbaar. Op Aziatische Ingrediënten vind je meer uitleg.

Een alternatief is hachee op basis van seitan, een vleesvervanger op basis van tarwegluten. Het is goed verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels, maar daarbuiten wat moeilijker te vinden. Ook is het wat duurder dan bijvoorbeeld soja stukjes. Het is wel erg lekker en heeft wat meer bite. Het recept op Marleen schrijft is een heerlijk voorbeeld van vegan hachee met seitan. Door de ontbijtkoek om de hachee te binden en te zoeten scoort het bij mij extra hoog.

Bonus: vegan jus

Roomboter, braadvocht, uitje. Een goede jus maakt een Hollandse maaltijd altijd helemaal af. Zonder roomboter en braadvocht lijkt dat misschien wat moeilijker, maar deze veganistische varianten zijn erg lekker.

Bij het recept voor boerenkoolstamppot zit al een mooi voorbeeld van hoe je een lekkere simpele plantaardige jus kunt maken. Op Culy.nl staan verschillende tips hoe je extra smaak aan de jus kunt geven.

Als je er wat meer werk van wilt maken is het recept et recept voor Lentil-Miso Gravy een aanrader. Eerder schreef ik al dat ik maar recepten uit het boek Isa Does It blijf koken. Dit recept maak ik vaak in grotere hoeveelheden om het in delen in kunnen vriezen. Deze jus is wel wat dikker en grover dan we in Nederland gewend zijn, maar door de linzen krijg je wel extra veel eiwitten binnen. Als je de quinoa uit het recept voor gekookte aardappels tover je een lekkere vegan Aardappel-Groente-Vleesvervanger (AGV) maaltijd op tafel. Vervang de seitan gerust voor een vleesvervanger naar keuze.