In het V’gan lifestyle magazine, editie 02 2023 staat een recept voor “perfect bananenbrood”, met als kop “Sweet dreams are made of these”. Het is dan ook een extra luxe bananenbrood, met pecannoten en chocolate chips. Zonder deze ingrediënten is het brood waarschijnlijk alsnog heel lekker (al heb ik het niet geprobeerd), terwijl het brood wel meteen ongeveer 5 euro goedkoper wordt. De lichtbruine basterdsuiker uit het recept van V’gan verving ik met dadels. Mocht je liever suiker willen gebruiken, vervang de dadels dan met 100 gram lichtbruine basterdsuiker.
Het bananenbrood blijft maximaal een paar dagen goed, maar laat zich gelukkig goed invriezen. Snijd hiervoor het brood eerst in plakken, en vries deze los van elkaar in.
Ingrediënten
- 220 gram bloem
- 1 theelepel baking soda
- 1 theelepel speculaaskruiden
- zout
- 50 gram dadels (6 a 7 stuks)
- 4 rijpe bananen
- 40 gram kokosolie, gesmolten
- 50 ml amandelmelk (of een andere plantaardige melk)
- 1 theelepel vanille-extract
- 80 gram gezouten pecannoten, fijngehakt
- 80 gram chocolate chips
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C. Bereid een cakeblik voor door deze in te vetten en de onderkant te bekleden met bakpapier.
- Meng in een grote kom de droge ingrediënten (bloem, baking soda, speculaaskruiden en een snuf zout) goed door elkaar.
- Snijd de dadels in kleine stukjes.
- Prak in een andere kom 3 van de 4 bananen. Voeg de gesmolten kokosolie, dadels, amandelmelk en vanille-extract toe en roer dit tot een geheel. Er mogen best nog een paar klontjes in zitten.
- Voeg het bananenmengsel toe aan de droge ingrediënten en meng dit tot een beslag. Spatel hier als laatste de pecannoten en chocolate chips doorheen.
- Schep het beslag in een cakeblik. Snijd de overgebleven banaan in de lengte doormidden en leg deze met de snijkant naar boven op het beslag. Druk de banaan een beetje in het beslag.
- Bak het brood ca. 45 minuten in de oven.