De recepten van Bits+Bites verhuizen naar Plantproef. Waarom? Lees hier meer over de toekomst van Bits+Bites.
Basisrecept Vegan Pannenkoeken
🔪
voorbereiden
5m
🍳
koken
15m
🍲
totaal
20m
🧍
personen
2
Basisrecept Vegan Pannenkoeken titelfoto

In plaats van ei wordt in dit recept een flax egg op basis van lijnzaad gebruikt. Hierdoor bindt de pannenkoek beter, en wordt hij ook wat smeuïger. Daarnaast is lijnzaad ook nog eens heel gezond. Naast Omega-3 bevat het ook vitamine B1 en 2, calcium, magnesium, zink en kalium.

De verhouding van dit recept kun je makkelijk aanpassen aan de hoeveelheid pannenkoeken die je maakt. Meng voor het flax egg 1 deel gemalen lijnzaad met 3 delen water. Gebruik ongeveer 1 flax egg per 200 gram bloem. Houdt voor het bloem en de melk een verhouding van 1:2 aan. Voeg als het deeg te dik is wat extra melk toe, of, als het juist te slap is, wat extra bloem.

Ingrediënten

  • 2 eetlepels lijnzaad, gemalen (hoe fijner hoe beter)
  • 6 eetlepels water
  • 200 gram bloem (tarwe of spelt)
  • 400 gram amandel- of sojamelk
  • snuf zout
  • olie om in te bakken

Bereiding

  1. Maak als als eerste een flax egg door het lijnzaad en water door elkaar te roeren. Laat dit minimaal 5 minuten terwijl je de rest van het beslag mengt.
  2. Verhit een koekenpan op midden-hoog vuur. Zorg ervoor dat deze goed heet is voordat je begint met pannenkoeken bakken.
  3. Roer in een kom de meel, melk en het zout met een garde tot een glad beslag. Meng hier het flax egg doorheen.
  4. Verhit de olie in de pan. Als deze goed heet is (als de olie soepel door de pan danst) kun je beginnen met bakken.
  5. Giet ongeveer een soeplepel beslag in de pan en verdeel dit. Bak elke pannenkoek een paar minuten per kant.1

  1. Als je een wat grotere hoeveelheid pannenkoeken maakt, kan het beslag soms wat te dik worden door de werking van het lijnzaad. Meng er dan nog wat extra melk doorheen om het weer op de juiste dikte te krijgen. ↩︎