De recepten van Bits+Bites verhuizen naar Plantproef. Waarom? Lees hier meer over de toekomst van Bits+Bites.
Hummus­schotel met Geroosterde Knol­groenten
🔪
voorbereiden
15m
🍳
koken
1u20m
🍲
totaal
1u35m
🧍
personen
4
Hummus­schotel met Geroosterde Knol­groenten titelfoto

Met kerst doe ik graag even extra mijn best om iets lekkers op tafel te toveren, alleen komt het qua planning niet altijd helemaal lekker uit. Heb je geen tijd (of zin) om uitgebreid boodschappen te doen op zoek naar exotische ingrediënten en uren in de keuken te staan? Dan is dit recept, geïnspireerd door Truffles and Trends, een goede optie. Alle ingrediënten zijn bij de supermarkt te vinden, en na een kwartiertje schillen en hakken zit het grootste deel van het werk er alweer op. Serveer het met wat flatbread en een simpele groene salade voor een complete maaltijd. Het werkt ook goed als bijgerecht, of zelfs als borrelplank.

Zie dit recept vooral als een leidraad; wees vrij om het naar smaak - of naar wat je op voorraad hebt - aan te passen. In de basis is het: hummus, geroosterde groenten, toppings en een dressing. De verhouding daartussen is ook iets waar je zelf mee kunt spelen. Wat wel belangrijk is is om in de toppings en dressing de zoet-zuur-verhouding in de gaten te houden. Kies je voor gedroogde cranberry’s? Neem dan een zure dressing, bijvoorbeeld die in dit recept op basis van verse cranberry’s. Ga je voor granaatappelpitjes? Dan mag de dressing best wat zoeter. Bijvoorbeeld wat balsamico, gemengd met agavesiroop en olijfolie.

Heb je wat tijd en kookzin over? Gooi dan het vocht uit het blik kikkererwten (aqua faba) niet weg, maar gebruik het in een van deze recepten.

Ingrediënten

  • 1 blik kikkererwten, afgespoeld, uitgelekt en droog gedept
  • 3 eetlepels olijfolie (ongeveer, meer mag ook)
  • peper
  • zout
  • 1/4 theelepel cayennepeper
  • 500 gram krieltjes, gehalveerd
  • 2 wortels, geschild en in reepjes gesneden
  • 200 gram bietjes, geschild en in blokjes van ca. 2cm (ca. 3)
  • 1/2 knolselderij, geschild en in blokjes van ca. 2cm
  • 2 ui, geschild en in 6 partjes (of 6-8 sjalotjes, geschild en gehalveerd)
  • 200 gram verse bladspinazie of boerenkool
  • 400 gram hummus (gekocht of zelfgemaakt)
  • pompoenpitten
  • zonnebloempitten
  • gedroogde cranberry's of granaatappelpitjes
  • verse munt
  • bladpeterselie
  • 50 ml cranberry- of balsamicodressing (kant en klaar of zelfgemaakt, zie stap 5)

Bereiding

Dit gerecht is heel geschikt om grotendeels van tevoren te maken. Maak in dat geval alles tot stap 5 en bewaar het in de koelkast. Verwarm de oven een half uur voordat je gaat eten voor op 220°C en ga verder met stap 6.

Afhankelijk van de grootte van je oven kun je de kikkererwten en groenten tegelijk bereiden. Heb je het geluk van een grote oven? Dan is de kooktijd een half uur korter. Begin anders eerst met de kikkererwten, en bewaar deze in een bakje zonder deksel tot de rest klaar is.

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Bereid eerst de kikkererwten voor. Meng deze met 1 eetlepel olijfolie, peper en zout. Bedek een bakplaat of ovenschaal met bakpapier en verdeel de kikkererwten daarover. Zorg ervoor dat de kikkererwten over 1 laag zijn verdeeld, anders worden ze niet knapperig.
  3. Bak de kikkererwten ongeveer 30 tot minuten in de oven. Hussel het na ongeveer 15 minuten even door elkaar.
  4. Meng de groenten met de overgebleven 2 eetlepels olijfolie, peper, zout en cayennepeper. Bedek een bakplaat met bakpapier en verspreid de groenten daar in één laag overheen. Bak dit in ongeveer 40 minuten tot beetgaar. Schep halverwege om.
  5. Als je geen kant-en-klare dressing wilt gebruiken, bereid dan ondertussen de dressing voor. Voor een dressing op basis van cranberry’s kun je dit recept volgen. Voeg eventueel op het laatst een beetje balsamico-azijn toe. Hoeveel is afhankelijk van welke balsamico-azijn je hebt, dus proef goed! Voor een snelle balsamico-dressing meng je 2 eetlepels olijfolie met 1 eetlepel balsamico-azijn en 2 theelepels agavesiroop.
  6. Haal de groenten uit de oven en meng de spinazie of boerenkool erdoorheen. Verhoog de temperatuur van de oven naar 220°C en rooster de groenten nog 10 minuten.
  7. Smeer de hummus uit op een grote serveerschaal of borrelplank. Verdeel eerst de groenten erover, gevolgd door de kikkererwten. Maak af met de toppings en dressing.
  8. Serveer met flatbread en een groene salade.