De recepten van Bits+Bites verhuizen naar Plantproef. Waarom? Lees hier meer over de toekomst van Bits+Bites.
Mac & “Cheese”
🔪
voorbereiden
15m
🍳
koken
20m
🍲
totaal
35m
🧍
personen
4
Mac & “Cheese” titelfoto

Sinds ik het boek Isa Does It heb gekocht blijf ik er gerechten uit koken. Dit recept is voor een bord macaroni met saus iets meer werk dan je gewend bent, maar daar krijg je wel een goede plantaardige variant van mac&cheese voor terug. Een vegan gerecht wat ook erg lekker is voor kinderen!

Voor dit recept heb je een blender of keukenmachine nodig.

Ingrediënten

  • 75 gram ongebrande cashewnoten (2 uur in water geweekt)
  • 500 ml groentebouillon
  • 1 eetlepel aardappelzetmeel
  • 1 eetlepel edelgist (optioneel)
  • 1 geroosterde paprika (zelf geroosterd of uit een pot)
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1/4 theelepel venkelzaad
  • 1/4 theelepel oregano
  • 1/2 theelepel tijm
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • 300 gram macaroni
  • peper en zout

Bereiding

  1. Giet de cashewnoten af. Doe deze in de blender, samen met:

    • bouillon
    • aardappelzetmeel
    • edelgist 1
    • geroosterde paprika
    • tomatenpuree
    • kruiden
  2. Verhit de olijfolie in een sauspan met dikke bodem. Fruit de ui tot glazig. Voeg op het laatst de knoflook toe, en bak nog ongeveer 30 seconden mee. Voeg toe aan de blender en blend tot heel smooth. Zet zonodig af en toe de blender op pauze om de zijkanten schoon te schrapen.

  3. Zet ondertussen de macaroni op het vuur, en kook deze volgens de verpakking. Mocht deze eerder klaar zijn dan de saus, giet het dan af, doe het het terug in de pan en zet opzij.

  4. Doe de inhoud van de blender terug in de sauspan, en laat deze op het vuur indikken. Roer regelmatig.

  5. Giet, als je dat nog niet hebt gedaan, de macaroni af. Voeg de saus toe aan de macaroni en roer het goed door elkaar. Serveer met een salade en eventueel wat stokbrood.


  1. Edelgist of “Nutritional Yeast” is een gist met een hartige smaak. Zorg er, als je het aanschaft, wel voor dat je een variant koopt waar edelgist het enige ingrediënt is. De edelgistvlokken van BioToday bevatten bijvoorbeeld 30% tarwemeel. ↩︎