In januari volgen mijn vriend en ik het 28-dagen kickstart-programma uit het boek Vol Energie met Vezels van Will Bulsiewicz. Heel kort samengevat is hij ervan overtuigd dat een plantaardig dieet met veel vezels en heel veel variatie in groenten het beste is voor je darmflora, microbioom en daarmee voor je hele gezondheid. Het kickstart-programma helpt om ingrediënten waar je buik gevoelig op reageert weer voorzichtig in je dieet mee te gaan nemen. Na afloop van het programma heb je, als het goed is, meer inzicht in waar jij gevoelig op reageert en een goede basis om een gezond en gevarieerd voedingspatroon aan te houden.
Een recept uit de eerste week van het kickstart-programma is deze boerenkoolsalade. Het is een lekker groen bijgerecht dat makkelijk te bereiden is. In de eerste week eet je het met een glutenvrije pasta met pesto van rucola en walnoten.
Ingrediënten
- 75 gram boerenkool
- 3 theelepels tamari (zoutarm, of leng 2 theelepels aan met 1 theelepel water)
- 40 gram spinazie
- 2 eetlepels bieslook
- zout en peper naar smaak
- 1/4 avocado (vanwege de hoeveelheid is avocado uit de diepvries hiervoor heel handig)
- 2 eetlepels amandelpasta
- 1 stengel bleekselderij
- 2 eetlepels walnoten, grof gehakt
- 25 gram bosuitjes, fijngehakt (alleen het groen)
Bereiding
Om de salade mee te nemen kun je de verschillende onderdelen het beste apart bewaren en vlak van tevoren samenvoegen. Wil je het wel meteen serveren kun je de boerenkool, spinazie en dressing goed door elkaar mengen. Het wordt het lekkerst als je dit met je handen doet, zodat de dressing goed door de groenten verdeeld wordt. Als je de salade meeneemt kun je het de ochtend van tevoren door elkaar mengen, of alles apart meenemen en vlak voor de maaltijd de dressing er doorheen mengen met een vork of lepel.
- Meng de boerenkool en 1 theelepel tamari in een grote kom. Masseer de boerenkool met de tamari zodat het zachter wordt. 1
- Meng in een andere kom de spinazie, bieslook, peper en zout.
- Maak de dressing door de avocado te prakken. Roer er de amandelpasta en 2 theelepels tamari doorheen, tot het smeuïg is. Om het iets vloeibaarder en extra smeuïg te maken kun je er langzaam wat water doorheen roeren. Doe dit wel met kleine beetjes tegelijk.
- Bewaar de boerenkool, spinazie en dressing apart van elkaar.
Boerenkool masseren klinkt misschien een beetje gek. Hierdoor wordt het niet alleen zachter, onder andere doordat je de harde vezels alvast aanpakt. Het helpt ook om meer smaak in de boerenkool te krijgen. Een snelle Google-zoekopdracht naar massage kale levert ongeveer 11,4 miljoen resultaten, dus zo heel gek is het niet. ↩︎