Het duurt niet lang meer of het is alweer kerst. Een mooi moment om te vieren met familie en weer eens uit te pakken met een feestmaal. Tijdens de donkerste periode van het jaar hebben we het ook wel verdiend om onszelf te verwennen. Op veel tafels komt vlees te staan, bijvoorbeeld tijdens het klassieke gourmetten of in de vorm van een gevulde kalkoen. Nu is vegan gourmetten prima mogelijk, zoals je bijvoorbeeld kunt zien bij Wat eet je dan wel, maar een vegan kalkoen wordt toch een uitdaging.
Dit gerecht met knolselderij in de hoofdrol heeft eenzelfde feestelijkheid als een mooi stuk vlees uit de oven, is erg smaakvol én heel gezond. Net als een kalkoen duurt het wel even voordat het gaar is. De voorbereiding is echter zo gedaan. Terwijl de knolselderij gaart heb je alle tijd om andere dingen te doen, zoals andere gerechten bereiden of gewoon lekker onder een dekentje een boek te lezen in afwachting van de visite.
Wij eten het met Wilde rijstsalade met spruitjes van Jamie Oliver, Vegan meatloaf van Post Punk Kitchen (Isa Chandra Moskowitz) en waarschijnlijk nog wat simpele ingelegde wortels.
Ingrediënten
- 1 knolselderij, de harige delen verwijderd en goed schoongemaakt (de uiteindelijke kooktijd is afhankelijk van de grootte van de knolselderij)
- 50 ml olijfolie (met een beetje extra om te besprenkelen)
- 1.5 theelepel korianderzaadjes, grof gestampt (er mogen best nog hele zaadjes tussen zitten)
- 1 citroen, in partjes
- zeezout
Bereiding
- Verwarm de oven voor. Hetelucht: 170°C, conventioneel: 180°C.
- Maak met een klein mes inkepingen in de knolselderij door deze ongeveer 20 keer te steken. Zorg ervoor dat je de inkepingen wel diep genoeg maakt, want je wilt dat de geplette korianderzaadjes hier in blijven steken. Plaats de knolselderij in een ovenschaal.
- Masseer de knolselderij goed in met de olijfolie, geplette korianderzaadjes en zeezout. Geef wat extra aandacht aan de inkepingen, want het geeft veel smaak als daar wat in blijft steken.
- Rooster de knolselderij voor 2,5 tot 3 uur in de oven, tot de buitenkant goudbruin is en de binnenkant zacht. Bedruip ongeveer elk half uur met het kookvocht.
- Maak het af met een snuf zeezout en olijfolie. Serveer met de partjes citroen.