Een pittige en vullende maaltijdsoep, geïnspireerd op een recept van 101Cookbooks. In de basis zit er alleen kool in, maar je kunt het zelf verrijken met verschillende toppings. In de zomer kun je bijvoorbeeld mais of cherrytomaatjes toevoegen. Voeg voor extra eiwitten eventueel wat gebakken blokjes tofu toe.
Ingrediënten
- 1 eetlepel sesamolie
- 2 teentjes knoflook
- 1 bosje lente-ui (of een halve gewone ui)
- 1 eetlepel toban djan (of een andere pittige pasta)
- 500 ml water
- 1 eetlepel miso (het liefst rode, maar een andere soort kan ook.)
- 1 eetlepel sojasaus
- 250 gram vastkokende aardappel
- 250 gram groene kool
- 3 eetlepels tahin
Bereiding
Voorbereiden
- Maak de gember en knoflook tot een puree.1
- Schil de aardappels en snijd deze in kleine blokjes
- Snijd de kool fijn. Als je wat meer van een bite houdt kun je het wat grover laten.
- Bereid eventuele toppings voor.
Koken
- Verhit de sesamolie in een ruime kookpan. Voeg de gember, knoflook en lente-ui toe en verhit totdat de geuren vrijkomen
- Voeg de toban djan2 toe en bak 30 seconden mee.
- Voeg eerst de miso, sojasaus en een klein deel van het water toe, en roer het door elkaar tot het goed gemengd is. Voeg vervolgens de rest van het water toe, en proef of het goed op smaak is.
- Voeg de aardappels toe, breng het aan de kook en laat het pruttelen tot ze amper gaar zijn, ongeveer 7 minuten.
- Voeg de kool en eventuele andere toppings toe, en laat het nog een paar minuten pruttelen.
- Roer de tahin door de soep en serveer. Maak de soep eventueel af met wat verse basilicum, bieslook of het groene van een lente-uitje.
Dat komt niet zo nauw, het belangrijkst is dat de sappen vrijkomen. Je kunt het hakken en vervolgens in een vijzel tot een puree stampen, maar raspen werkt ook prima. ↩︎
Toban Djan is bepalend voor de smaak van de soep. Dit is een saus of pasta (afhankelijk van welke soort je koopt) uit de Sichuan-provincie in China, op basis van gefermenteerde pepers. Aziatische ingrediënten geeft een uitgebreidere uitleg en heeft een lijstje wat er zoal verkocht wordt. Ik gebruik zelf de versie van Lee Kum Kee, omdat die vrij gemakkelijk te krijgen is. In het originele recept staat dat je het kunt vervangen voor een andere soort pittige pasta. Dit heb ik niet geprobeerd. ↩︎