Een lekker, redelijk eenvoudig en gezond bijgerecht dat het goed doet op winterse dagen, geïnspireerd op de Poolse Kapusta op Polonist. Hoewel het als bijgerecht erg lekker is, werkt het ook als vulling voor bijvoorbeeld bladerdeeghapjes of koolrolletjes. Serveer het bijvoorbeeld als onderdeel van het kerstdiner. Door de cranberry’s is het tamelijk zoet, en in combinatie met het zure van de zuurkool en het aardse van de champignons past het goed bij andere hartige gerechten.
Gebruik voor dit gerecht een pan met deksel, zoals een hapjespan.
Ingrediënten
- 500 gram zuurkool
- 1 ui, gesnipperd
- 1/2 eetlepel karwijzaad
- 3-4 pimentkorrels
- 3-4 laurierblaadjes
- 1 eetlepel soja- of vegan Worcestershire-saus
- 250 gram champignons
- 1 appel
- 1/2 theelepel agavesiroop (optioneel)
- 375 ml groentebouillon
- 85 gram gedroogde cranberries
Bereiding
- Pers zoveel mogelijk vocht uit de zuurkool en snijd het grof.
- Fruit de ui op middelhoog vuur.
- Voeg de zuurkool en de smaakmakers toe (karwijzaad, piment, laurier, sojasaus). Roer het goed door elkaar heen en bak het 2 tot 3 minuten.
- Roer de champignons en appel erdoorheen, en bak het nog een minuutje door.
- Voeg de bouillon toe en breng het op hoog vuur aan de kook.
- Voeg tenslotte de cranberry’s toe, verlaag het vuur naar medium-laag en laat het met een deksel op de pan 10 minuten doorkoken.
- Haal het deksel van de pan, en laat het nog ongeveer 10 minuten doorkoken tot het overgrote deel van het vocht verdampt is. Kook het eventueel nog iets langer door als het nog waterig is.
- Verwijder de pimentbessen en laurierblaadjes.