De recepten van Bits+Bites verhuizen naar Plantproef. Waarom? Lees hier meer over de toekomst van Bits+Bites.
Portugese koolsoep
🔪
voorbereiden
24m
🍳
koken
40m
🍲
totaal
1u05m
🧍
personen
6
Portugese koolsoep titelfoto

Dit is een plantaardige gevulde soep geïnspireerd op dit recept voor Portugese Caldo Verde. Een belangrijk ingrediënt daarvan is Chorizo, wat in een vegan soep natuurlijk niet kan. Maar door een combinatie van knoflook, gerookt paprikapoeder, cayennepeper en komijn komt de smaak toch een beetje in de buurt. Het resultaat is een soep met wat pit, die makkelijk te maken is en door de aardappels goed vult. Met een paar sneeën brood en eventueel een salade heb je een complete maaltijd.

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder (vervang eventueel met gewone paprikapoeder)
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1/2 theelepel gemalen komijnzaad
  • peper en zout
  • ca. 750 gram aardappels, geschild en in stukken gesneden
  • 1,5 liter water
  • bouillonblokje (optioneel)
  • 400 gram kool, heel dun gesneden (het recept vraagt eigenlijk om Couve Galega, een bladkool. Dit is in Nederland moeilijk te krijgen en in veel recepten wordt het dan ook vervangen door boerenkool. Ik gebruikte groene kool. Van de Portugezen mag dat waarschijnlijk niet, maar het smaakte alsnog erg goed)

Bereiding

  1. Verhit de olijfolie in een ruime (soep)pan met dikke bodem. Fruit hierin de ui tot glazig.
  2. Bak de knoflook en kruiden ongeveer 1 minuut mee.
  3. Mocht je wat aanbaksels op de bodem hebben, schenk dan een klein beetje water in de pan en schraap de aanbaksels met een spatel los. Zolang het niet verbrandt is geeft dit veel extra smaak. Voeg vervolgens de aardappels en water toe, roer goed en breng het aan de kook. Voeg nu ook eventueel het bouillonblokje toe.
  4. Kook de aardappels in ca. 20 minuten gaar.
  5. Pureer de soep met een staafmixer of in de blender tot een glad geheel.
  6. Voeg de kool toe, en laat nog ongeveer 5 tot 10 minuten meekoken tot deze zacht is.