De recepten van Bits+Bites verhuizen naar Plantproef. Waarom? Lees hier meer over de toekomst van Bits+Bites.
Seizoens­groenten Maart

Ik kook altijd graag met groenten uit het seizoen en van Nederlandse bodem. Naast dat het een duurzame oplossing is, is het ook nog eens een stuk goedkoper dan groenten uit bijvoorbeeld Marokko.

Nu moet ik zeggen dat maart het me wel moeilijk maakt met een erg beperkte selectie bladgroenten. Het boerenkoolseizoen is afgelopen, maar het is nog te vroeg voor Nederlandse spinazie. Ik vind veldsla en winterpostelein erg lekker, maar het beide niet erg geschikt voor in warme gerechten. Nu is maart ook de laatste maand dat groenten als pastinaak en groene kool van Nederlandse bodem te krijgen is, dus daar moeten we het nog maar even extra van nemen.

Verse oogst

  • Koolraap
  • Pastinaak
  • Pompoen
  • Savooie kool (groene kool)
  • Veldsla
  • Winterpostelein

Uit de koeling

Naast vers geoogste groenten worden ook veel groenten gekoeld bewaard om langer van te kunnen genieten. De volgende groenten zijn in maart van Nederlandse bodem verkrijgbaar.

  • Aardappels
  • Aardpeer
  • Champignons
  • Komkommer
  • Knolselderij
  • Prei
  • Radijs
  • Rode biet
  • Rode kool
  • Spitskool
  • Witte kool
  • Witlof
  • Wortelen

Laatste kans!

Sommige groenten zijn alleen nog in maart uit Nederland verkrijgbaar. Die verdienen het om nog even uitgelicht te worden, omdat ze vanaf april plaats moeten maken voor andere groenten.

  • Aardpeer
  • Koolraap
  • Pastinaak
  • Savooie kool (groene kool)

Wat te maken?

Soep doet het altijd goed, en zeker als het een goed gevulde maaltijdsoep is. Het is erg lekker als avondmaaltijd, bijvoorbeeld met wat brood en een (veld)salade, maar het leent zich er ook voor om de volgende dag op te warmen als lunch. De savooie kool is lekker in de pittige misosoep of Portugese koolsoep. De Portugese soep laat zich ook goed invriezen, zodat je op een later moment nog eens een lekkere voedzame hap hebt.

De aardpeer, koolraap en pastinaak doen het goed in een Hummusschotel met knolgroenten. Wij aten dit met kerst, maar ik kan me zomaar voorstellen dat het ook heerlijk is op het terras met wat brood erbij om te dippen.

De wat koudere dagen in maart lenen zich goed om, voordat de lente straks echt losbarst, te genieten van een stoofpot met wortelen.