Er is één ding dat ik toch echt wel mis met een plantaardig dieet: een goede stoofpot. Het is heerlijk om een pan suddervlees op het vuur te hebben staan, af en toe te roeren en het langzaam tot iets ontzettend lekkers te zien worden terwijl je huis steeds lekkerder begint te ruiken. Deze stoofpot, gebaseerd op de een stoofpot uit Isa Does It, is veel sneller klaar dan een stoofpot met vlees, maar smaakt er niet minder om.
Serveer met een paar sneeën stevig brood en eventueel een simpele salade voor een complete maaltijd.
Ingrediënten
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 grote ui, in dikke kwart-ringen gesneden
- 1 theelepel zout
- 2 teentjes knoflook, gehakt of geperst
- 1 winterpeen, in schuine plakken van ongeveer een centimeter
- 1 liter (groente-)bouillon (van een blokje is prima)
- 1 theelepel gedroogde rozemarijn
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1/2 theelepel venkelzaad, gebroken of gemalen
- zwarte peper
- 25 gram gedroogde paddenstoelen
- 700 gram aardappels, in stukken van ongeveer 1,5cm
- 40 gram bloem
- 125 ml water
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 200 gram tofu (ingevroren, en daarna weer ontdooid voor extra bite)
Bereiding
- Verhit een pan waarvoor je een deksel hebt op middelhoog vuur. Fruit de ui ongeveer 5 minuten tot hij glazig ziet. Voeg daarna de knoflook toe en bak deze een halve minuut mee.
- Voeg de wortel, rozemarijn, tijm, paprika, venkelzaad, zout, peper en 250 ml van de bouillon toe. Breng dit aan de kook en laat het ongeveer 3 minuten doorkoken tot het vocht is gereduceerd.
- Voeg de gedroogde paddenstoelen en de rest van de bouillon toe, en laat dit met een deksel op de pan 5 minuten goed doorkoken.
- Voeg de aardappels toe, en laat de aardappels in ongeveer 10 minuten op laag vuur net aan gaar worden.
- Meng de bloem met het water tot er geen klontjes meer in zitten. Schenk dit vervolgens langzaam en al roerend door de stoofpot. Roer de tomatenpuree erdoor en laat het geheel in ongeveer 5 minuten dikker worden.
- Voeg als laatste de tofu toe, en laat het nog 5 minuten verder inkoken tot het vocht de consistentie heeft van een dikke jus.